ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Палатков лагер пред македонското правителство иска оставката на Никола Груевски

| обновено на 18.05.15 в 15:01
Снимка: БГНЕС

Палатков лагер се появи пред македонското правителство след провелия се вчера общонационален протест в Македония. Протестиращите остават до подаването на оставката на премиера Никола Груевски.Тази вечер управляващата ВМРО-ДПМНЕ ще проведе митинг в подкрепа на своя лидер и премиер.  

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев прекара нощта в палатковия лагер, който бе построен пред сградата на македонското правителство в Скопие от недоволните от авторитарното управление на премиера Никола Груевски граждани на югозападната ни съседка.

Палатковият лагер се появи на централния булевард "Илинден" в Скопие буквално часове след приключването на общонационалния протест срещу режима на Никола Груевски, в който участваха представители ни близо 19 партии, сдружения и неправителствени организации. 

Според различни преценки протестиращите вчера пред сградата на македонското правителство бяха между 20 000 и 80 000. 

Рано сутринта Зоран Заев замина за Струмица, където той трябва да изпълни законовите си задължения пред съда, след което той се връща обратно в Скопие за втората лидерска среща на ръководителите на парламентарно представените политически сили в македонското Собрание. 

Сега в своеобразния палатков лагер има няколкостотин души. Всички те твърдят, че остават до отстраняването на Никола Груевски от премиерския пост. 

Македонското електронно издание Net Press цитира думите на заместник-председателя на ЕК Кристилина Георгиева, че Европа не се е отказала от Македония. Следим много внимателно това, което се случва, и знаем, че най-сигурният начин да бъдат преодолени проблемите, пред които са изправени, е да станат част от общото европейско семейство. Според нея ЕС следи внимателно ситуацията в Македония.

Тревожим се за ситуацията, защото, когато се пролее кръв в нашия регион на Балканите, това е опасно. Призоваваме за здрав разум. Видяхме, че бяха предприети всички мерки, включително и оставки в правителството на Македония. Комисарят Йоханес Хан, който отговаря за нашите съседи, е във всекидневен контакт с правителството и опозицията. Ние призоваваме да се седне на масата на преговори. Самата Македония трябва да реши кой е най-добрият път за решаване на тези вътрешни проблеми, казва още Кристалина Георгиева, цитирана от македонското електронно издание.
Репортажа на Николай Кръстев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!