ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Депутатите видяха много слабости в образованието

В декларациите си по повод Деня на славянската писменост и култура 24 май депутатите бяха единодушни, че образованието на нашите деца е белязано от много слабости. 


Милена Дамянова от ГЕРБ настоя за обединение около принципите в новия законопроект за предучилищно и училищно образование:
Висококачественото образование и грижи в ранна детска възраст са основният стълб на отговорната държавна политика, достъп на всяко дете до всяка детска градина и училище, толерантност и подкрепа към различните деца.

Атанас Мерджанов от БСП разкритикува обаче предложенията:
Реформите, които се предлагат чрез новия закон за училищното и предучилищното образование, трябва да се случват с участието на учителите и обществеността. Всякакви екстравагатни за българската действителност предложения за финансиране на частните училища, самостоятелното образование, закриването на помощните училища, разширяването на автономията и липсата на контрол обричат образованието на нашите деца.

Лютви Местан от ДПС каза, че от реформа се нуждае и предучилищното образование.
Аз ще смятам, че реформите в българското образование са тръгнали, когато чуем за открита детска градина, например, в двата малцинствени квартала на град Сливен.

От името на Патриотичния фронт Поли Карастоянова препоръча:
Трябва да се вслушаме в радостните училищни звънци, но и в тишината на стотиците опустели училищни сгради.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров припомни, че партията му предлага закон за българския език, който не е приет:
Стои и събира прах. Хайде да помислим защо в момента професорът взима 800 лева, а асистентът взима 500 лева. Да помислим как хората, към които сега се обръщаме и ги поздравяваме от тук, да се чувстват достойни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!