ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

БСК: Двойно повече са болничните на заетите в икономиката за 15 години

Божидар Данев
Снимка: БГНЕС

От 2000 година досега издадените болнични листове на заетите в икономиката са нараснали с 50 на сто. Данните оповести председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Броят им е скочил от 10 на 15 млн., с подчертан ръст от 2011 година, когато на работодателите бе вменено задължението да заплащат първите три дни:

Това е едно от нещата, отдушници в икономиката, в които преливат дефектите в управлението на икономиката. Това е потвърждение, че сивият сектор пълзи и оттам-нататък започва да има други измерения, защото започва да се опразва бюджетът на НОИ.

За същия период от време инвалидните пенсии са нараснали повече от два пъти от 200 000 на 450 000. Възможностите за овладяване на тази тенденция ще се обсъждат до края на годината, допълни Данев :

Първият и най-прост механизъм е хоризонтални връзки между Министерство на труда и Министерство на здравеопазването. Те не си говорят, те си говорят чрез медиите. Предлагам една доста любопитна система, която е взаимствана, разбира се, от някои страни, категорично да въведат каква е степента на инвалидизация, какво работниците може да вземат. Да сте чули някъде да е проверено някой, който има определена степен на инвалидизация, дали работното място отговаря на него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!