ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Моника Маковей: Конституционните промени само ще забавят борбата с корупцията

Христо Иванов: За да бъде направена радикална съдебна реформа, няма как да не бъдат направени конституционни промени, защото без тях губенето на време ще продължи

| обновено на 25.05.15 в 15:16
Снимка: БГНЕС
Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че евентуални промени в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията у нас. Маковей, която е гост на форум, организиран от инициатива "Правосъдие за всеки", посъветва страната ни да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони, тъй като по този начин само се отлагат действия. Архитектът на румънската съдебна реформа Моника Маковей и министърът на правосъдието Христо Иванов се разминаха в оценките си за ефекта от конституционните промени върху борбата с корупцията.

Маковей определи като "прахосване на време" не само намеренията за промяна в основния закон, но и създаването на специална структура, която да разследва корупцията.

Прочетох, че се готвят промени в Конституцията. Моето мнение е, че това е загубено време. Не е нужна промяна в Конституцията, за да се разследва корупцията или прането на пари. Няма нужда и от нова институция за борба с корупцията, защото това също ще отложи вземането на спешни мерки.

Според нея рецептата, която е успяла в Румъния, е минавала през избора на два пътя. Политик с воля за радикална реформа или независим прокурор, който да увлече и другите прокурори след себе си. Румънският вариант е проработил през избора ѝ за правосъден министър. Тя пък след поредица от психотестове е намерила и точния прокурор. 

Не очаквайте политиците да дадат зелена светлина на разследвания срещу самите себе си, предупреди тя и попита, няма ли в България поне един прокурор, който да има воля за реформа? Наречете тази реформа война, или битка, но някой трябва да сложи началото ѝ, смята Маковей.

Правосъдният министър Христо Иванов подчерта, че за да бъде направена радикална съдебна реформа, няма как да не бъдат направени конституционни промени, защото без тях губенето на време ще продължи:

Промяната на Конституцията губи време и то на точно 25 години, тъй като нашата Конституция създава условията за една отрицателна селекция. Ако днес ние не можем да се обърнем към ВСС и да им кажем: "Just do it" това е, защото те са резултат от негативна селекция. Ако всеки ден, във всеки един от скандалите, които генерира системата, ние виждаме продължаването на тази негативна селекция, това има своите структурни причини.

Иванов призова дебатът за конституционните промени да не се изчерпва само до разделянето на ВСС на две, а да стигне и до прокуратурата, която, по мнението на участниците във форума, е най-нереформираната съдебна структура. В рамките на дебата Иванов беше попитан защо не Реформаторският блок, а ГЕРБ са вносители на конституционните промени, след като това е приоритет на реформаторите, и защо, ако не чувства подкрепа, не подаде оставка, той отговори, че ако се увери, че не може да свърши работа, ще подаде оставка веднага.

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!