ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов има резерви към промените заради "бегълците от правосъдието"

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предупреди, че законодателните промени, свързани с т.нар. "бегълци от правосъдието" ще увеличат натовареността на Наказателната колегия на съда:

Самите вие видяхте, че в парламента бяха приети с множество резерви. Естествено ние ще ги прилагаме, но дали те наистина отговарят на принципите на правовата държава е въпрос, който самата практика ще покаже по-нататък. И вероятно в Страсбург също, защото наистина има много аргументи в едната или другата посока дали тежестта на едно престъпление може да бъде фактор при налагане на мярка за неотклонение. 

Панов призова политиците да не превръщат в предизборна темата за конституционните промени, свързани със съдебната реформа:
Ако това се случи, ще има много рискове за съдебната реформа. Но смятам, че дебатите тепърва ще предстоят. Наистина е важно. Става дума за промяна на Конституцията. Всички добре познати конституционалисти да изразят своята позиция и мнение. Но парламентът е този, който решава този въпрос. Конституционното мнозинство се събира много трудно. Това е въпрос, който обаче засяга политиците и тяхната воля да извършат реформата. Съдебната система дава първите сигнали, че желае да бъде част от самата реформа. Мисля, че това не подлежи на никакво съмнение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!