ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис: България е ценен съюзник

Снимка: БГНЕС

България е ценен съюзник и член на НАТО вече много години, каза командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис. Той е на двудневно посещение у нас. Генерал Ходжис благодари на страната ни, че ще подкрепи провеждането на учението "Бърз отговор", което ще се проведе в края на август. Учението ще бъде с въздушнодесантно подразделение и ще се използват летищата в Балчик и Тенево.

Високопоставеният американски генерал Фредерик "Бен" Ходжис и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обсъдиха военните отношения между България и САЩ. Вицеадмирал Николов подчерта значението на двустранното военно сътрудничество, като много важно, базиращо се на Договора от 2006 г.

В рамките на тези 9 години мероприятията под формата на тренировки, обучения и съвместни дейности са над 200. Само за тази година планираните мероприятия са над 70, като сме достатъчно гъвкави при необходимост техният брой да нараства. Искам да отбележа, че тази подготовка не е насочена към реални фактически операции със сценарий, който може да възникне днес и да може да се задейства, обясни Николов.

Генерал Ходжис открои значението на страната ни за НАТО на Балканите, определяйки я като много ценен съюзник на Алианса и подчертавайки ролята и в мисиите в Ирак и Афганистан.

Мисля, че географското положение на България, нейната история и връзките, които има със своите съседи, я правят изключително важен компонент от всички събития, които се случват в този регион, така че за България също има ползи от това, че е член на НАТО, тъй като се намира в този важен регион. Но регионът също има по-голяма стабилност благодарение на водачеството, на лидерството на България и това, че е член на НАТО, обясни генералът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!