ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В Македония ще има предсрочни парламентарни избори през април 2016 година

| обновено на 03.06.15 в 07:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април идната година в Македония ще има предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно след срещата между премиера Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев, проведена при посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан.

След дълъг деветчасов маратон в представителството на ЕС в Скопие лидерите на основните политически сили в съседна Македония се разбраха за провеждането на предсрочни парламентарни избори. Решението за предсрочните парламентарни избори в Македония съобщи лично еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, които посредничеше в диалога.

Решението от Скопие ще трябва да бъде доразвито на нова лидерска среща в Брюксел, която ще проведе следващата седмица. В т.нар. "преходен период" ще трябва да се променят избирателният закон и избирателните списъци, които ще да бъдат организирани от преходно правителство в Скопие. Според лидера на неотдавна сформираното движение "Има бъдеще" Владимир Лазаревик решението отваря пътя към политическата стабилизация на Македония и поставя точка на кризата в югозападната ни съседка, в която тя се намира от четири месеца, на фона на масовите протести, започнали преди 30 дни:

Това е една от първите крачки от една нормализация на Македония. Не е само решението, че ще има предсрочни избори в страната, а по-важният въпрос е, че те няма да бъдат организирани от Никола Груевски, а от преходно правителство, за което ще се преговоря на следващата среща в Брюксел.

По средата на разговорите към преговарящите в Скопие се включи и американският посланик в Македония Джес Бейли. Пред БНР Лазаревик заяви че освен ЕС, САЩ също са имали ключова роля в постигането на решението за провеждането на предсрочни избори в страната:

Не трябва да игнорираме ролята на САЩ в този процес, защото те, чрез своя посланик в Скопие и техни висши представители, на няколко пъти бяха в Македония и директно са преговаряли с правителството и премиера Груевски за изход от тежката ситуация, в която бе поставена страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!