ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Свързваме комуникациите в граничните райони с тези на Румъния и Сърбия

България, Румъния и Сърбия обявиха началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави. В официалната среща за създаване на управителен и технически съвет за подготовка на тристранния проект участва заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. 

Днешната среща е продължение на диалога между премиерите на трите държави, известен вече като "Тройката от Крайова". Основната цел на предложението за свързване на мрежите, е да се предостави възможност публичните организации и институции в трите държави да използват високоскоростни и защитени телекомуникационни канали за обмен на информация. 

Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации да развиват общи проекти. Една от основните ползи от свързването на мрежите е и осигуряване на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните. 

Очаква се общият проект да стимулира и развитието на трансгранични проекти за електронно управление, образование, здравеопазване и електронни услуги. По думите на заместник-министър Валери Борисов, вече не става дума само за идея, а за подготовка на съвместен проект, който ще бъде представен на Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!