ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Апелативният съд разгледа делото за фалита на КТБ

Снимка: БГНЕС

В присъствието на медии Софийският апелативен съд разгледа делото за фалита на КТБ. Това стана въпреки възраженията на почти всички страни в процеса, според които законът изисква заседанието да е закрито.

Сега на ход е тричленният съдебен състав, който трябва да реши до 3 юли от коя точно дата КТБ е станала неплатежоспособна. Според Софийския градски съд това е 6 ноември, когато беше отнет лицензът на банката. Прокуратурата, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ обаче смятат, че датата е 30 септември, когато одитен доклад констатира, че КТБ е с отрицателен капитал.

Срещу последната позиция стоят адвокатите, които представляват Цветан Василев. Те днес спечелиха една битка – откритото заседание, но загубиха всички останали за своите искания, заради което ще търсят справедливост в Европейския съд по правата на човека. 

Нина Стоянова, юрист на БНБ, обясни: 

Законът за банковата несъстоятелност, в неговата редакция, която действаше през миналата година, постановяваше, че са недействителни спрямо масата на несъстоятелността прихващания, извършени след началната дата на несъстоятелност. По-късно, знаете, през ноември месец, законът беше изменен, беше добавено още едно основание, че са недействителни такива прихващания, които са извършени след началната дата на Специалния надзор. Независимо от това, че законодателят е обезпечил и втората възможност и след началната дата на Специалния надзор да се атакуват тези прихващания, законът, който е действал по време на извършване на прихващанията, е бил законът в предходната му редакция и затова би било положително за оспорването на прихващанията, което да протече по-гладко и лесно, датата да бъде по-ранна.

Репортаж на Силвия Великова, излъчен в предаването "Хоризонт за вас", както и анкета на Марта Младенова с протестиращи вложители в КТБ, можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!