ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Апелативните съдии, потвърдили присъдата на Филип Златанов, гледат делото срещу Цветан Цветанов

| обновено на 23.06.15 в 12:40
Снимка: БГНЕС

В присъствието на медиите бяха изтеглени имената на тримата апелативни съдии, които ще гледат делото за престъпление срещу правосъдието срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това са Надежда Трифонова, Снежана Душкова и Иван Стойчев.

Тримата апелативни съдии бяха избрани, след като предварително бяха изключени магистратите, които вече са гледали казуса "Цветанов". Колегите им, участващи в техните съдебни състави и апелативният съдия Христина Михова. Още при първото разпределение на казуса тя си беше направила отвод заради изказвания на Цветанов преди години за нея, докато беше вътрешен министър. Така от общо 24-те наказателни съдии, от случайното разпределение бяха изключени девет съдии и компютърът избра Трифонова, Душкова и Стойчев. Това е съдебният състав, който потвърди трите години затвор на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за тефтерчетата с инициали и с указания. Предстои да стане ясно ще има ли още отводи по делото "Цветанов", тъй като от това зависи кога ще бъде насрочено делото по същество. Прогнозите са, че делото може да тръгне за втори път в Апелативния съд през есента.

С два на един гласа Върховният касационен съд върна делото с остри, критични мотиви към апелативните съдии. Според върховната съдебна инстанция, правото на бившия вътрешен министър на безпристрастен и справедлив процес е било нарушено. Тази констатация е доминираща в мотивите, в които почти не се коментира доказаността или не на обвинението срещу Цветанов за шестте резолюции "Не" под разрешени от съдия специални разузнавателни средства.

С рекордни темпове, върнатото в петък дело, ще бъде разпределено от председателя на Наказателната колегия на Софийския апелативен съд Петя Шишкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!