ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Делото срещу Цветанов за престъпление срещу правосъдието отива за ново разпределение

Снимка: БГНЕС

Няколко часа след като беше избран съдебният състав от Софийския апелативен съд, който трябваше да гледа делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието, съдията-докладчик Надежда Трифонова си направи отвод. Трифонова, заедно със Снежана Душкова и Иван Стойчев, трябваше да гледа върнатото от Върховния касационен съд дело за шестте "НЕ!" под разрешени от съдия СРС. Върховните магистрати отмениха четирите години затвор на Цветан Цветанов с аргумента, че присъдата е постановена от пристрастен състав на Софийския апелативен съд.

Надежда Трифонова си е направила отвод, защото е сестра на пловдивската районна съдийка Екатерина Роглекова, която преди години оправда Цветанов по делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова. Според Трифонова по време на пловдивското дело са се правели негативни коментари и безпочвени инсинуации за безпристрастността на съда и  неоснователно се е внушавала политическа намеса:
Това ме мотивира да преценя, че съмненията в безпристрастността на сестра ми, ще се дадат повод за съмнение и в моята безпристрастност срещу същия подсъдим. Не бих желала да давам и най-малък повод за съмнение в обективността на съда, независимо от изхода на делото, нито да подхранвам твърдения за липса на безпристрастност.
Следва делото срещу Цветанов да бъде разпределено отново, като това ще стане измежду 12 наказателни съдии от Софийския апелативен съд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!