ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Калоян Топалов е новият председател на СГС

| обновено на 24.06.15 в 19:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Калоян Топалов е новият председател на Софийския градски съд (СГС). Той беше избран с подкрепата на 14 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Трима от съдебните кадровици бяха против, а петима се въздържаха. До избора на Топалов се стигна след оттеглянето на Владимира Янева, която заради аферата "Червеи" първо беше отстранена от длъжност, после подаде оставка и даже стана обвиняема.

Аз съм от т. нар. средно поколение съдии, които имаха щастието да работят по времето, когато упражняването на тази професия беше чест, удоволствие и гордост. Но това поколение имаше и малшанса пред очите му общественото доверие в професията да бъде сринато. И, по мое мнение, в голямата си част това беше направено умишлено, за да има удобен виновник за всичко. Това доведе до една крайна апатия, демотивация и разочарование в колегите. Тези фактори имат точка на насищане и човек трябва да предприеме действия. Натрупал съм знания и възможности и вярвам, че мога да върна СГС на полагащото му се място, каза съдия Топалов.

Той очерта също проблемите - натовареност и неравномерно разпределение на делата, спорно командироване и случайното разпределение на делата.

Той обеща през лятната вакацниця бъде деинсталиран софтуерът в съда, така че да отпаднат съмненията, че има външен нерегламентиран достъп до компютрите.

Предстои Топалов да обяви кои свои колеги ще покани в екипа си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!