ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

НАТО ще споделя информация за въздушния трафик

| обновено на 25.06.15 в 13:18

НАТО ще споделя информация за въздушния трафик. Това ще се случва заради продължаващите конфликти между руски и украински части. В рамките на програмата, която Алиансът анонсира на срещата на военните министри в Брюксел, ще участват Полша, Норвегия и Турция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма да бъде полезно договореностите от Минск да бъдат обявени за мъртви, защото това е най-добрата основа за мирно решаване на конфликта в Украйна:
Има много нарушения на споразумението за спиране на огъня, оръжията не са оттеглени, има проблем с достъпа на наблюдателите. Има много нарушения, много проблеми, но не виждам алтернатива да продължим да подкрепяме усилията на Украйна и няколкото от съюзниците в опитите да намерим мирно решение чрез споразумението от Минск. Без тези споразумения ситуацията би се влошила, а това трябва да избегнем, каза генералният секретар на Североатлантическия пакт Йенс Столтенберг. 

Днес е вторият ден от срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел. В нея участва и министър Николай Ненчев. Едно от решенията, приети вчера, е Алиансът да създаде изнесени командни центрове и в други държави, освен в обявените вече 6 източноевропейски страни, сред които и България. Командните центрове ще заработят до края на годината, като в тях ще има по 40 служители. Сред задачите им е разработването на предварителни планове за действие.

Сред подкрепените решения било и това за засилване на способностите на силите на НАТО за бързо реагиране и увеличаването на броя им от 13 на 40 хиляди. Решенията дават и по-големи правомощия на върховния главнокомандващ, който трябва да привежда в бойна готовност силите за незабавно действие. Това означава, че лидерите на НАТО могат да изпратят военни в рамките на няколко часа във всяка една точка на Алианса. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!