ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

От утре може да продължи изграждането на магистрала "Струма" при с. Мурсалево

Снимка: БГНЕС

Изграждането на магистрала "Струма" при кюстендилското село Мурсалево може да продължи от утре. Археологическото проучване в района е приключило, съобщи ръководителят на екипа професор Васил Николов. Ще започне изграждането на 100-метрова стена, опазваща неолитното селище "Мурсалево", за което пътната агенция осигури седем милиона лева. 
Днес е последният работен ден на терена за екипа археолози от 37 души, който направи проучването, съобщи професор Николов. Той добави, че благодарение на направените две отсрочки и проявеното разбиране от страна на Агенция "Пътна инфраструктура", групата е реализирала всички поставени като цел проучвания и работата на терена. С изграждането на стената ще се осигури съхраняване на 3270 квадратни метра от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Срокът за изпълнение е сто календарни дни. Стената ще ограничи насипа до границата на габарита на лявото пътно платно на аутобана и ще запази археологическите структури между тази линия и сервитута на автомагистралата за бъдещо проучване. 
Реално, спасената площ от праисторическото селище ще е 2500 квадратни метра. Самото селище е на площ от 20 декара, от които са проучени половината. Освен съхранените от стената, ще останат и 7-8 декара от селището, които са в частни имоти и земята там ще бъде обработвана от собствениците им, каза още професор Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!