ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Кметът на Карлово забрани митинг за Куршум джамия, насрочен за утре

Снимка: БГНЕС

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов забрани митинг за Куршум джамия, насрочен за утре, с мотива, че това е провокация срещу етническия мир. Мюсюлманите се притесняват, че археологическите разкопки, които се провеждат около храма, могат да го повредят. Междувременно от Главното мюфтийство обявиха, че подкрепят националния мирен протест под мотото „Да спрем унищожаването на храмове в европейска България".
От На 26 юни в Община Карлово е получено уведомление на бланка на Районното мюфтийство в Пловдив, в което се съобщава, че „група граждани с мюсюлманско вероизповедание" смятат да проведат на 30-ти юни протестен митинг в защита на Куршум джамия и на други подобни мюсюлмански храмове в страната“. В съобщение до медиите кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че е упражнил правата си, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, и е забранил проявата, защото счита, че ще наруши обществения ред. Той подчерта, че "Куршум джамия не е действащ храм, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила духовното си предназначение". По думите на Емил Кабаиванов преди 2 седмици екип археолози, под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова, са започнали разкопки около Куршум джамия, като целта е да се проучат културните пластове на терена, върху който е построена сградата. 
Междувременно от Главното мюфтийство също разпространиха официално становище по случая, в което се подчертава, че „опитите на местната власт, в лицето на своите ръководни органи, да изфабрикуват нелегитимни артефакти, с които да аргументират своя антидемократичен и ислямофобски порив да превърнат джамията в музей, е недопустим акт на дискриминация, с който за пореден път грубо се провокира мюсюлманската общност в страната. "Мултиплицирането на подобни случаи в различни населени места дълбоко наранява мюсюлманите в страната“, се казва още в становището. В заключение от Главното мюфтийство призовават “всички, които отдават значение на човешките права и на демократичните и европейски ценности, независимо от политическите им възгледи, да подкрепят мирната инициатива в Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!