ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

НС разглежда създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Снимка: БГНЕС

Създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще разглеждат на първо четене депутатите. Министерството на енергетиката предложи тези промени в Закона за енергетиката, за да се задържат цените на тока и да се намали дефицитът в Националната електрическа компания.

Енергийният министър очаква промените да стабилизират енергийната система и това да е крачка към въвеждането на свободния пазар на ток през 2016 година. Фондът ще се пълни от вноски на производители на ток, в размер на 5 процента от месечните приходи. За събирането на вноските ще отговаря Национална агенция за приходите. Друго предложение – на депутати от Реформаторския блок, предвижда производителите на електрическа енергия да обявяват условията на договорите, при които от тях се изкупува електрическа енергия. Мотивът е, че дружество, което иска да се ползва от гарантираните от държавата пазари, следва да поеме и ангажимент за прозрачност към обществото.

Редица промени в Закона за лечебните заведения ще одобрят депутатите. С проекта ще се създаде Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Друга част от промените предвиждат създаването и актуализирането на Националната здравна карта. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!