ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Засега няма инциденти на протестите, свързани със съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

С възгласи "Оставка" съвместно продължават протестът и контрапротестът в столицата, свързани със съдебната реформа. Плътен кордон от полицаи разделя двете групи от протестиращи. До момента няма инциденти. Двата протеста са разположени от двете страни на Съдебната палата и нямат физически достъп един до друг.

Улица "Витошка" вече не може да се ползва от трамваи. Пристигналите привърженици на "Протестна мрежа" са разположени и на шосето. Хората, които искат оставката на Сотир Цацаров и са едните, които огласяват площада с този възглас, са в пъти повече от другите, които настояват за оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Два портрета могат да бъдат видяни на протеста и контрапротеста с отрицателен знак. Това са портретът на Иван Костов, който издигат искащите оставката на Христо Иванов, и този на Сотир Цацаров, за който настояват протестиращите от "Протестна мрежа".

Прави впечатление, че се появяват познати лица от протестите през 2013 г. срещу Пламен Орешарски. Също така появяват се познати лица и от тези, които през лятото на 2013 г. настояваха за оставката на един от членовете на ВСС - Камен Ситнилски, и идваха редовно пред сградата на ВСС.

Преди дни се появиха плакати с неустановен разпространител, които покриха плакатите с покана за протеста на "Протестна мрежа", който започна днес в 18:30 часа и е с искане за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. На въпроса дали тези контраплакати имат връзка с контрапротестиращите, които се събраха тук в 17 часа - никой от участниците не пожела да направи такава връзка. Инициаторите на контрасъбитието са от "План Б"- неправителствена организация, която към този момент се представлява от малко ядро от десетина души. Към тях се присъединиха около двайсет младежи в спортно облекло. Те искат оставката на правосъдния министър и бърз съд за извършителите на престъпления. Твърдят, че не са партийна организация. Техен неформален говорител е 27-годишната Любена Павлова, която обвини Христо Иванов в извършване на престъпления. Тя твърди, че за тези престъпления вече е сезирана прокуратура и казва, че той е юридически некомпетентен.

Другият протест, организиран от "Протестна мрежа" е с искане за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и в подкрепа на правосъдния министър Христо Иванов.

По-рано днес и премиерът Бойко Борисов коментира случващото се във връзка със съдебната система. Съвсем конкретно за протестите той каза, че не знаел, че има такива, защото не следял медиите, но иначе беше добре информиран за последната размяна на реплики и спорове, в които видя опит да се спъне нарочно съдебната реформа.Тези спорове, както знаете, вървят по линията правосъден министър-Висш съдебен съвет-главен прокурор от една страна и Реформаторски блок-АБВ-ДПС.

Борисов препоръча персонално на правосъдния си министър Иванов и на лидера на ДСБ Радан Кънев да спрат с квалификациите в името на три задължителни съдебни промени и обеща, ако се наложи да поеме лидерството на политическите преговори за съдебната реформа. Борисов посочи кои са трите стълба, от които няма да прави компромис - бързо и ефективно съдопроизводство; нов Висш съдебен съвет и отделна съдийска и прокурорска квота, като съдии да кадруват за съдии, прокурори - за прокурори; трето - засилени функции на съдебния инспекторат.

Бойко Борисов се възмути, че вместо дебат за това, чувал скандали.

Единственото, което знам в момента е, че се води някаква престрелка. Абсолютно безсмислена, блокираща тази реформа. Някакви междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС. Да се стигне до там, че да ме кани ВСС, да ме кани аз да ходя на ВСС. По каква работа да ходя? Ако не отида, ще кажат, той не ни уважава. Ако отида, ще кажат каква му е работата на премиера да ходи на ВСС. Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите. Към всички се обръщам. Защото когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституцията, това означава, че трябва да влезеш в диалог с опозиционните партии. И когато им говориш, че са мафия, че са некадърници или каквото и да било, или са психически луди, как ще отидеш да ти подкрепят подобна реформа. Моля всички да се върнат крачка назад, да успокоят темпото, защото особено по тези три, изключително важни неща за съдебната реформата и система, може да имаме не 160 гласа, може и над 200 гласа, посочи Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!