ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

И двата протеста в София изразиха недоволство от съдебната система

| обновено на 14.07.15 в 21:28
Снимка: БГНЕС

Два протеста на метри един от друг в София поискаха оставки. Протестът на "Протестна мрежа" поиска тази на главния прокурор Сотир Цацаров, а протестът на "План Б" – на правосъдния министър Христо Иванов. И двата се проведоха пред затворената Съдебна палата.

И малката група на контрапротестиращите защитници на Сотир Цацаров, и в пъти повечето протестиращи в подкрепа на Христо Иванов се оказаха недоволни от съдебната ни система – от бавното правосъдие, от безнаказаността, от поръчковите разследвания. Причините за тези дефекти обаче ги разделиха. Дошлите по-рано млади и спортно изглеждащи около 30 души от новосъздаденото сдружение "План Б" посочиха като причина реформата на Иванов и него самия:

Защото според нас е некомпетентен. Отделно сме подали сигнали, че е замесен в престъпления. Мисля, че той (Цацаров – бел.ред.) не е най-голямото зло в съдебната система. Що се отнася до нас, това е Христо Иванов в момента, каза Любена Павлова, икономист по образование и видимо неформален лидер на "План Б".

Иглика Минчева, архитект и редови привърженик на "Протестна мрежа", видя в Сотир Цацаров спирачка за промяната в съдебната власт:

Той и членове на ВСС се опитват да създадат негативно отношение и да внушат, че министър Христо Иванов предлага някакви козметични промени, които няма да доведат до реформа, и по този начин настройват обществеността, посочи Минчева.

Сред привържениците на "Протестна мрежа", дошли пред Съдебната палата, доминираха лицата на най-постоянните участници в летните протести през 2013 г. срещу Делян Пеевски и кабинета "Орешарски", а сред тези от "План Б" – тренирани момчета, които по същото време протестираха пред ВСС и искаха оставка на по-късно уволнения Камен Ситнилски.

Двете групи така и не застанаха очи в очи, разделени от плътен кордон полицаи. Напрежение нямаше, освен за пътуващите с трамваи и автомобили заради блокирания район около заключената Съдебна палата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!