ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Христо Иванов:

За ЕК реформата на ВСС е ключова за повишаването на доверието в съдебната ни система

Снимка: БГНЕС

Според  Европейската комисия реформата на Висшия съдебен съвет и разделянето му на две камари е от ключово значение за повишаването на доверието в съдебната система.  С тази позиция  от устния  доклад на ЕК за България запозна  депутатите от правната парламентарна комисия правосъдният министър Христо Иванов.

Иванов съобщи  устната европозиция по време на редовния депутатски блицконтрол, в който въпросите за промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, както и горещите междуинституционални и политически дискусии, доминираха. Като изрично отбеляза, че  междинната еврооценка e "удовлетворяващо висока що се отнася до усилията на правителството, свързани със съдебната реформа", Иванов каза:

Комисията е казала, че тези реформи са от ключово значение и че това дали ще се събере мнозинство в парламента, Комисията оценява като ключов фактор за това дали в България, като цяло, има политическа воля за продължаване на реформи.

На фона на политическите обструкции към  предложените промени в Конституцията и с категоричното,  че те трябва да бъдат гласувани преди лятната ваканция и без да се обвързват с местните избори, Иванов обясни:

Имаме пред себе си едно продължение, което дава възможност на България да изглежда по-добре в европейски контекст. Въпрос на национална отговорност е да направим тази стъпка. От там нататък аз съм готов да дам всякакви аргументи и да направим всякакви стъпки, за да постигнем това мнозинство. България има нужда от това.

В сряда правосъдният министър коментира протеста и контрапротеста с искания за оставки - първият - на главния прокурор,  а втория – неговата, като открои общото в тях -  неудовлетвореност от съдебната система:

Лошото е, че, очевидно, не успяваме всички да излъчим достатъчно ясна воля за тези промени. Това кара хората да се изнервят и да реагират.

Иванов напрактика отказа да се вслуша в премиерския призив да спре словествата престрелка за съдебната реформа -между него и главния прокурор и ВСС, защото сме демократично общество. Медиите са единствения начин, по който един политик може да говори с обществото. Аз не си говоря нито с Висшия съдебен съвет, нито с господин Цацаров. Не вярвам, че той си говори с мен. Едва ли за първи път се случва да има такъв дебат, но нека да не се объркваме. Разговорът е с българското общество.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!