ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Едва около 6% са усвоените средства за капиталови разходи в отбраната

Николай Ненчев
Снимка: БГНЕС

Едва около 6 процента от средствата за капиталови разходи е усвоило военното министерство. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев

Основната част от разплатените капиталови разходи са свързани с авиационната техника - около 1,2 милиона лева, 600 000 лв. за доставка на парашути и снайпери. С изхарчените за комуникационно оборудване, ремонт на пистата на авиобаза Безмер, военно общежитие и газификация общата сума достига около 3,5 милиона лева от предвидените за 2015 г. над 56 млн.лв. Въпреки ниската усвояемост, още през април Николай Ненчев каза, че ще иска допълнително поне 35 милиона лева. Но тези дни премиерът предупреди, че всяко искане на министър за повече пари трябва да е съпроводено с оставката му.

Николай Ненчев трябваше да се оправдава след критиките на ГЕРБ, че не прави необходимите 10 процентни съкращения. Очаква се основна част от разходите тази година да са за ремонт на МиГ-29. В края на този месец министерството очаква да сключи договор. По данни на министъра девет от 19-те български МиГ-29 се нуждаят от ремонт. А министерството твърди, че Полша иска с 1,2 милиона лева по-малко за всеки самолетен двигател, като предлага и възможност за разсрочено плащане. 

За полугодието Министерството на отбраната е реализирало 14 милиона лева от собствени приходи. Най- много - 6 млн.лв. са приходите от продажба на услуги, стоки и продукция, 2,4 милиона са дошли от наеми, 350 хиляди лева от помощи и дарения от чужбина. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!