ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Петя Крънчева се оттегля като заместник-председател на СГС

Петя Крънчева
Снимка: БГНЕС

Подаде оставка и последният магистрат от екипа на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Съдия Петя Крънчева е депозирала във Висшия съдебен съвет молба за освобождаването си като заместник-председател на съдилището. 

Решението на Крънчева изпреварва очакваните предложения на новоизбрания председател на СГС Калоян Топалов за екипа, с които възнамерява да работи по време на петгодишния си мандат. Въпреки многократните призиви на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов към всички заместници на Владимира Янева да се оттеглят след оставката ѝ и така да поемат отговорността за лошия имидж на съда, Крънчева остана на поста си и при временното ръководство, въпреки че беше лишена от всички свои правомощия, включително и случайно да разпределя делата в Наказателната колегия на СГС. 

По предложение на Панов срещу Петя Крънчева беше образувано дисциплинарно производство, свързано с доклада на съдебните кадровици, озаглавен "Лоши практики в градския съд". В него беше констатирано, че съдия Крънчева е подала невярна информация в Съвета за разпределените ѝ наказателни дела.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!