ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВКС постанови СГС да гледа делото срещу Пенгезов и още осем подсъдими за злоупотреба с евросредства

Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за злоупотреба с европейски пари ще се гледа от Софийския градски съд. Решението беше взето от Върховния касационен съд, след като обвинителният акт обиколи всички военни съдилища.

Със системата за случайно разпределение делото с общо девет подсъдими отиде при съдия Снежина Колева.

Освен Пенгезов на съд отиват и бившият ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите и бивш шеф на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева, бившият председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров, както и още петима души, които са имали отношение към проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища",  финансиран през 2008-2009 година безвъзмездно с евросредства. 

Да гледат делото срещу бившите си колеги първо отказаха съдиите от Софийския военен съд, а след това и от Пловдивския и накрая и от Сливенския. Аргументите им за отказ бяха базирани на факта, че дълги години са поддържали служебни и колегиални отношения с подсъдимите.

Затова върховните съдии изпратиха делото в Софийския градски съд с мотива, че трима от подсъдимите са настоящи и бивши магистрати и именно този съд е компетентен да гледа дела срещу магистрати и лица с имунитет.

Предстои съдия Колева да насрочи делото или да го върне на прокуратурата, ако открие процесуални нарушения в обвинителния акт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!