ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

20 000 лева отпусна спешно общината в Дупница на МБАЛ "Свети Иван Рилски"

Снимка: БГНЕС

Общината в Дупница отпусна спешно 20 000 лева на общинската болница "Свети Иван Рилски". Целта е била да бъде разрешена временно критичната ситуация в здравното заведение. Парите са били необходими, за да бъде сменена изгоряла рентгенова тръба на скенер, заради която е било невъзможно диагностициране на тежко болни пациенти.

Районната здравна каса в Кюстендил не признава дейността по клинични пътеки, без да има направена снимка в рамките на 24 часа, а за закупуване на нова рентгенова тръба са били необходими 40 000 лева, с които болницата не е разполагала.

Управителят доктор Любомир Таушански се обърнал към общината, а само няколко часа след прием на писмото му, сумата е била преведена и работата на рентгена възстановена в рамките на ден.

Кметът на общината инженер Методи Чимев мотивира спешното отпускане на парите с думите:

Не можем да си позволим да лишим съгражданите ни от болничната помощ. Всеки ден десетки жители на Дупница преминават от там – каква щеше да бъде ситуацията, ако те не могат да бъдат обслужени. На практика без работещ рентген болницата щеше да трупа десетки хиляди лева задължения всяка седмица.

Следобед управителят на здравното заведение съобщи, че болницата е осигурила останалите 20 000 лева и рентгенът вече работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!