ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Промените в Закона за референдумите ще бъдат обсъдени от парламента

Снимка: БГНЕС

За днес е насрочена среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на ДПС. На нея ще се обсъжда възможната подкрепа на Движението за конституционните поправки, свързани със съдебната реформа, които предстои да бъдат гласувани от депутатите в петък.

Промените в Закона за референдумите ще бъдат обсъдени от парламента. Текстовете трябва да улеснят провеждането на предложения от президента референдум за изборните правила, заедно с местния вот наесен.

Промените влизат на второ четене след серия процедурни хватки, които осуетиха приемането им по-рано. В началото на юли ДПС поиска отлагане на приоритетното разглеждане. Мотивът – премахването на прага за валидност на референдумите. В действителност новите предложения предлагат праг за валидност – поне 40 процента отговорили на допитването и поне 50 процента казали "да". Но условието важи само за провеждани самостоятелно референдуми. Ако референдумът се проведе на една дата с избори, както е случаят с местните този октомври, валидността му би се определила по-лесно – достатъчно е само половината, участвали в изборите, да кажат и "да" на въпросите по допитването. От ДПС предупредиха, че този вариант улеснява прокарването на идеите от референдума за смесена мажоритарно-пропорционална система, което би довело и до еднопартийно управление. След първото четене на промените АБВ също предупреди, че валидността на един референдум не трябва да зависи от броя на гласуването при избори.

Другите промени, предложени за разглеждане, свалят на 400 хиляди подписите, необходими за искане на референдум. Сега трябва да бъдат събрани 500 хиляди подписа.

Депутатите ще обсъдят днес и промените в Закона за банковата несъстоятелност, които предвиждат в Търговския регистър да бъде публикуван списъкът с кредиторите с признати вземания от КТБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!