ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

За втори път в САС ще се гледа делото срещу Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието

Снимка: БГНЕС

За втори път в Софийския апелативен съд (САС) ще се гледа делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието. През февруари трима апелативни съдии потвърдиха четиригодишната му ефективна присъда. Тя обаче беше отменена от Върховния касационен съд (ВКС) с мотиви, че е било нарушено правото на Цветанов на безпристрастен и справедлив процес. Според две от върховните съдийки, Татяна Кънчева и Биляна Чочева, в мотивите на апелативните съдии Спас Иванчев, Елена Каракашева и Петър Михайлов към потвърдената четиригодишна присъда, постановена от Софийския градски съд (СГС), има "спекулативни предположения и инсинуации, развити са конспиративни теории, правят се внушения", а тримата магистрати изглеждали като да са "лично обидени" на бившия вътрешен министър. С това не е съгласен третият член на състава, върховният съдия Жанина Начева.

При първото издание на случайното разпределение на делото за "шестте не-та", написани от Цветанов под разрешение от съдия специални разузнавателни средства, той отиде при съдия Надежда Трифонова, която бързо си направи отвод, защото нейната сестра, съдия от Пловдивския районен съд, оправда бившия вътрешен министър за думите му, че бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова покровителства организираната престъпност. При второто завъртане на имената на наказателните съдии от Софийския апелативен съд компютърът избра Маргаритка Шербанова, която е в един състав с Петя Шишкова и Милена Панева.

Очаква се защитата на Цветан Цветанов да поиска днес разпита на още свидетели, каквито указания даде и Върховният касационен съд. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!