ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

САС гледа повторно делото срещу Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС

В Софийския апелативен съд за втори път започна делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието. Преди месец Върховният касационен съд отмени четиригодишната му осъдителна присъда и върна процеса на апелативната инстанция с мотива, че  Цветанов не е бил съден от безпристрастен съдебен състав.


Предубедеността на първите трима апелативни съдии последната съдебна инстанция беше извлякла и от отказа им да разпитат бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев. За днес той беше служебно призован и близо час даваше показания при закрити врата. Цветан Цветанов беше видимо доволен от рестарта на процеса. За пореден път той декларира, че не е нарушавал закона, а правилата, свързани с използването на СРС, е спазвал като своите предшественици и наследници на върха на МВР. Интерпретирайки показанията на Калин Георгиев, адвокатът на Цветанов Менко Менков коментира, че те са били в подкрепа на защитната теза, че бившият вътрешен министър е имал право на преценка да разпореди или не експлоатацията на специални разузнавателни средства:

"И те са следствие на професионалната компетентност и на главния секретар, каквато е била практиката и при предходните министри. Дори той даде много екзотичен пример как като служител още в Областната дирекция в град Пловдив,  Бог да го прости професор Георги Петканов в качеството си на министър на вътрешните работи, по телефона му е съобщил от София, че няма да му разпореди разрешени вече от съда за прилагане специални разузнавателни средства".

На 14-ти септември, когато делото трябва да продължи, ще бъде разпитан бившият първи антимафиот Станислав Флоров. Съдът поиска този разпит, за да изследва лично имал ли е личен мотив Цветан Цветанов да откаже под контрол да бъде поставен, пишейки шест пъти "не" под разрешение от съдия искания за СРС-та, бившият директор на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров:

"Самият Орлин Тодоров също беше разпитан като свидетел в първоинстанционното производство и той категорично заяви, че е виждал три пъти през живота си Цветан Цветанов".

Що се отнася до връщането на делото в Софийския апелативен съд Цветан Цветанов беше лаконичен за обвиненията към първия съдебен състав, че е бил предубеден към него:

"Самият факт, че не беше допуснат допуснатият преди това свидетел Калин Георгиев, можем да направим подобни обосновани изводи".

Задължението за присъствие в съдебната зала на подсъдимите и на втора инстанция, в сила от няколко дни, днес достигна и до Цветан Цветанов. Той обаче обясни, че за него това не е проблем, щом е в името на исканото от всички бързо правосъдие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!