ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

3-годишното момченце от София, което бе пребито, вече диша самостоятелно

Насилниците остават в ареста

| обновено на 23.07.15 в 17:00
Снимка: БГНЕС

Битото 3-годишно момченце от София вече диша самостоятелно и е малко по-добре, каза за "Хоризонт" д-р Стоян Сопотенски, завеждащ медицинската дейност в "Пирогов".

За момента няма непосредствена опасност за живота на детето, но състоянието му остава тежко, уточни говорителят на болницата Мария Порайзова:

След като му бяха направени редица високоспециализирани изследвания, неврохирурзите и реаниматорите прецениха, че седацията на детето може да бъде спряна и то да бъде изведено от медикаментозната кома. Детето се е събудило, контактно е, вече е осъществило контакти с майка си. За момента, предвид тежестта на травмата, с която постъпи в болницата, се налага да остане още известно време за наблюдение в реанимацията. 

18-годишните Александър Донов и Патрик Първев, които пребиха Христо, твърдят, че с побоя възпитавали детето, което смятали за палаво и разглезено. Патрик и Александър смятали, че като издевателстват над Христо ще го превъзпитат и научат на ред. Разследващи случая бяха категорични, че подбудите на двете момчета за жестокия побой не са от хулигански характер. Разпитите по случая продължават вече трети ден. Разпитани са и близки на двете момчета и съседи.


Днес Софийският градски съд остави в ареста Донов и Първев. Според магистратите детето е било малтретирано 10 дни преди да изпадне в кома. В съда стана ясно, че уговорката за гледането на малкия Христо е била между майката на детето и Светозар Донов - бащата на едното от момчета. Впоследствие обаче в дома на малкия Христо се настанява Александър заедно с приятеля си Патрик. Те са подържали връзка с майката чрез видеоконферентна връзка. Ден преди инцидента Александър Донов отново е разговарял с нея, изпратил е и снимки и на една от снимките майката е забелязала лека синина по детето. Тя е  предоставила тези снимки на разследващите едва сега, когато се е завърнала. 


Основните травми по детето са били вътрешни. Животозастрашаващата е бил удар по главата, след който Александър и Патрик търсят помощта на съседа.  Детето е заведено в "Пирогов". 

Според съдия Емил Дечев двамата трябва да останат в ареста, независимо от възрастта си, заради системния начин, по който са малтретирали невръстното дете, като по думите на съдията "те са го правили с удоволствие". 
Решението на градския съд може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!