ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров разкритикува Закона за съдебна власт, изготвен от екипа на министър Христо Иванов

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор остро разкритикува Закона за съдебна власт, изготвен от екипа на правосъдния министър Христо Иванов. Според Сотир Цацаров част от предлаганите текстове са откровено противоконституционни.

Предвиденото закриване на Върховната административна прокуратура, записаното право на съдийската и прокурорската колегия да дават предварително разрешение за арест на магистрати, ограничаването на броя на мандатите за заемане на шефска позиция в съдебната система - това са част от оспорените от Цацаров, от името на подчинените му прокурори, текстове в закона "Иванов".

Общата оценка за проекта е отрицателна. Преобладаващата част от нормативните предложения са противоконституционни и концесуално погрешни, дори защитими и полезни законодателни идеи не са получили необходимата качествена реализация и изпълнението им подлежи на оптимизиране, обобщи обвинител номер едно.

Сотир Цацаров има обструкции към текста, който дава превес на парламентарна прокурорска квота над професионалната, в евентуалната бъдеща прокурорска камара на ВСС. Предвиденото съотношение 6 на 5 според обвинител номер едно противоречи на международните стандарти.

Така след продължителната и на моменти доста критична дискусия, която проведоха днес съдебните кадровици на тема Закон за съдебната власт, стана ясно, че томахавките са почти на повърхността, а политическото съгласие за промени в Конституцията не дава категорични гаранции, че скоро ще има промени в третата власт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!