ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Борисов обеща още 3 800 000 лева за "военното НДК" и то да влезе в експоатация догодина

Сградата ще бъде дом на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура

| обновено на 30.07.15 в 12:19
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов провери състоянието на недостроената сграда в центъра на София на булевард "Генерал Скобелев", известна като "военното НДК". Правителството прехвърли собствеността на сградата от Министерството на отбраната на Министерството на правосъдието, за да бъде ремонтирана и в нея да се нанесат Софийският районен съд и Софийската районна прокуратура. Отпуснати бяха и 11 милиона лева за реконструкцията.

Ремонтът на т.нар. "военно НДК" тече от години. Идеята е в след края му там да се нанесат наказателните съдии и част от районните прокурори. Днес премиерът, в присъствието на финансовия министър и висши магистрати,  постави срок – до юли 2016 година – преместването да е факт. Обеща и пари.

3 800 000 им трябват да опаковат сградата, да е готова напълно. Затова взехме решение с финансовия министър и с Христо Иванов, сме достатъчно представителна част от кабинета. Днес на подпис ще ги пуснеме 3 800 000 днеска, за да могат до края на годината, декември, това да е подменено всичко, което виждате – стъклопакети, изолации, зали, кабинети, всичко да е подготвено.

Борисов, от името на правосъдният министър, постави задача на ВСС още днес да обяви обществените поръчки за обзавеждане на кабинетите и съдебните зали... като обеща необходимите 6 милиона лева да бъдат дадени на съдебната власт с бюджета за догодина. С кмета на София зад себе си премиерът коментира и достъпа за граждани до сградата, която се намира на метри от натовареното кръстовище в София – Петте кюшета, като по специална схема обясни:

Фактически изместваме трамвая, който е на "Скобелев". Тунелът става за автомобили, който излиза отатък на "Фритюф Нансен". Махаме го, хем да не е под прозорците на хората трамваят, хем в същото време тук да се организира достъпът до входа и да могат тука да не се получават задръствания, да има къде да паркират.

Офицалната инспекция на ремонтиращата се сграда на СРС беше мотивирана и с очакването за бързо и качественото правосъдие. От една страна, в нея ще може да се работи при много добри условия, а от друга – след ремонт на сегашната сграда на районния съд – в нея ще се преместят част от магистратите от Градския и Админстративния съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!