ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Комисията за промените в Конституцията обсъжда само предложението, събрало 180 подписа в НС

Снимка: БГНЕС

Депутатите редактираха решението си за създаване на комисия, която да разглежда промените в Конституцията. Така, на практика в комисията ще влезе за обсъждане само предложението, което събра  консенсус преди седмица , а не първоначалният проект..

Янаки Стоилов от БСП припомни, че депутатите трябва да разгледат и двата законопроекта. Внесеният, около който няма консенсус, и вторият, около който само преди дни беше постигнато съгласие. Старият проект не е изтеглен от вносителите, а срокът за разглеждането му все още не е изтекъл, припомни Стоилов.

Тримесечният срок изтича на 26-и август. Този проект е валиден.

Стоилов намекна, че вносителите ще оставят старият проект да бъде приключен. От ГЕРБ признаха, че старият проект е още валиден, но председателят на временната комисия Димитър Лазаров обясни:

За да се приеме това ваше предложение, вашата парламентарна група може би да предложи извънредно заседание до 26-и август.

От Реформаторския блок бяха основният двигател на първоначалните промени в конституцията, но след седмици политически консултации стана ясно, че няма да намерят сериозна подкрепа. След настояване на ДПС в разговорите се включи и премиерът Бойко Борисов. Така беше осигурено настоятелно търсеният от ГЕРБ консенсус от 180 депутати. Всички, без "Атака" и БСП, се подписаха под нов по "орязан" вариант за промени в Конституцията, което РБ определиха като "исторически компромис".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!