ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Повече проекти по "Еразъм плюс", отколкото пари за финансирането им има по програми за мобилност в ЕС

Снимка: ec.europa.eu

Повече проекти по програма "Еразъм плюс", отколкото пари за финансирането им има по програми за мобилност в ЕС. Това отчитат от Центъра за развитие на човешките ресурси. Те искат кандидатите да четат внимателно условията, за да няма отхвърлени проекти. Представители на университетите настояха от свая страна критериите да са прозрачни.

Айлин иска да замине за Холандия по програма "Еразъм плюс" и да учи журналистика. Проблем обаче тя вижда в това как ще си набави необходимите допълнителни средства, заради разликата в стандартите на живот. Практиката й от подобно обучение показва, че за страни като Полша 400 евро биха й стигнали. Но за Холандия – не.

В Холандия, да речем, ще ти дадат 500 евро, от тях 300-400 евро са ти само квартирата и общежитието евентуално. И то най-евтиното, което можеш да намериш. Примерно ти трябват още 200 евро, да речем, а вече как ще ги намериш тия пари, си е твоя работа.

Ако замине за Холандия обаче, повече пари Айлин няма да получи, става ясно от думите на Мануела Радева от Центъра за развитие на човешките ресурси. Причината, според нея, е тенденцията, при подаване на проекти, да се търси максимално финансиране:

Подадени са прекалено много проекти, а средствата са недостатъчни. Средствата, отпуснати за България, не са безкрайни. Тази година, средствата, които остават, са в размер на 1 347 743 евро. Бихме могли да финансираме около 45 проекта. Ако те са в по-разумни граници, не се гони таванът на възможното бюджетно финансиране биха могли да се финансират доста повече проекти.

Редева призова кандидатите да не търсят максимално финансиране. Поиска и по-прецизни бюджети, за да се не получават откази. Проектите обаче няма как да бъдат по-прецизни без яснота за отказите, стана ясно от думите на Йордан Ботев от Софийския университет.

Не смятате ли за подходящо при едно обявяване на прием на проекти да обявявате и средствата, които имате планирани за тяхното финансиране? Ако се знаеше, че вие имате предвидени средства 200 хиляди евро, тези 27 проекта нямаше да бъдат подадени. Хората нямаше да ги правят, а и на вас нямаше да ви се наложи да ги оценявате. Какво трябва да се направи, за да може колективът, подал един проект, да получи подробния анализ за оценката на своя проект и най-вече аргументите за редукция на бюджета?

Засега повече пари от Центъра за развитие на човешките ресурси очакват през 2016-а и 2017 г. През септември ще стартират и програма за обучение в страни извън ЕС. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!