ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Правозащитно гражданско сдружение окончателно победи EVN в съда

| обновено на 11.08.15 в 11:29

Върховният касационен съд отмени окончателно и без право на обжалване прилагането на 13-те клаузи от общите условия на "EVN България - Електроснабдяване", атакувани като неравноправни от Сдружението за правна помощ на потребителите. Сред тях е и предизвикалата масово негодувание сред потребителите "такса включване".

Финал на казуса слага съдебно решение 125 от 7 август 2015 г., постановено по търговско дело 990/2015 г., заведено от Сдружението за правна помощ на потребителите.  

Днес председателят на организацията адвокат Димитър Деков и колегата му Мадлен Кавръкова ще разяснят пред медиите какво практически означава окончателното отпадане на 1/3 от общите условия на EVN и до какви значими последици в отношенията доставчик-потребител на ел. енергия ще доведе върховното съдебно решение не само за клиентите на EVN, но и за всички потребители в страната.

От своя страна, в официално становище "EVN България - Електроснабдяване" заяви, че ще се съобрази с решението на съда и ще отстрани в указания срок действието на обжалваните клаузи: чл. 17 ал.9 изр.1-во, чл. 23 ал.2, чл.26 ал.2 т.1, т.2, т.3, т.4, чл.29 ал.1, ал.3 изр.2-ро, чл.31 ал.1, чл.34 ал.1 и чл. 42, ал.4.

От компанията обаче изтъкват, че голяма част от цитираните клаузи вече или не се прилагат в пълния им смисъл, или са променени в проекта на нови Общи условия, качен на интернет страницата на дружеството и внесен за одобрение в Комисия за енергийно и водно регулиране. 

Такъв е примерът с чл. 17, ал.9, (касаещ едномесечния срок за подаване на възражения срещу фактури за електроенергия), който преди три седмици беше вече отменен от ВКС по сходна жалба на Комисията за защита на потребителите. Тогава EVN EC отбеляза, че въпреки наличието на този текст в действащите Общи условия, дружеството отдавна е наложило в практиката си да приема възражения срещу фактури и след изтичане на един месец от издаването им. Затова в проекта на нови Общи условия за клиентите вече няма ограничение за подаване на възражение срещу фактура, като за периода на разглеждане на възражението компанията няма право да изисква прекъсване на захранването на клиента.

По отношение така наречената "такса включване" обаче от EVN  подчертават, че абонатите ще продължават да я плащат, като направени от дружеството разходи за спирането на тока им, когато това е по тяхна вина.

В този смисъл отпадането на чл. 34 ал. 1 от ОУ на "EVN България - Електроснабдяване" не променя необходимостта от компенсиране на разходите за преустановяване и възстановяване на захранването, както е било и досега, лаконично обясняват от австрийската компания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!