ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Гърция получи днес първата част от спасителния си заем

Първата част от спасителния си заем получи днес Гърция, като с парите страната ще покрие належащите си дългове към международните институции, включително  и мостовия заем, одобрен с участието на България.

Първият транш за Атина е от 26 милиарда евро, обясни Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност:

От тях 10 милиарда ще послужат за възстановяване на гръцката банкова система. Парите ще се държат на сметка при нас тук в Люксембург. Останалата част от сумата ще бъде за обслужване на дълговете и държавните плащания.

Източници от институцията потвърдиха за "Хоризонт", че преведената сума по гръцките сметки тази сутрин от 16 милиарда е достатъчна, за да бъде върнат и мостовият заем, който 28-те страни от Европейския съюз дадоха на Гърция спешно, за да не фалира преди подписването на меморандума за големия заем от 86 милиарда. Мостовият заем с гаранции от евробюджета беше за 7,16 милиарда евро.

С парите Атина днес плаща падеж по дълга си към Европейската централна банка, както и просрочения заем към Международния валутен фонд, което е едно от условията за включването на фонда към 3-годишната програма.

Останалите пари от спасителната помощ Атина ще получава след редовни проверки дали изпълнява поетите ангажименти за реформи и приватизация до 2018 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!