ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

138 години от началото на боеве за Шипченския проход

Снимка: архив

Днес се навършват 138 години от началото на решителните боеве за Шипченския проход. По този случай ученици от Националното дружество „Традиция“ организират своеобразен музей на открито - в подножието на върха.

За пета поредна година, музеят на открито показва оръжия, с които е отвоювана българската свобода - саби, ками, пушки. Посетителите на изложението ще имат възможност да разгледат и да държат в ръка повече от 150 експонат.

15-годишният Йордан Димов от Габрово, който ръководи своеобразния музей споделя какво още може да научат гостите:

Кое оръжие е турско, кое руско, с коя пушка сме освободени… С пушката Крънка са били въоръжени 80 процента от руската войска и след Шипка, руснаците даряват всичките си пушки на младата българска армия и опълчението.

В подножието на историческия връх, днес ще се развеят и копия на бойни знамена. Ще бъдат показани различни военни униформи, шити по оригинални модели. Посетителите ще могат да ги облекат и да се снимат като български опълченци, или руски воини. Така от Националното дружество "Традиция" искат да привлекат младите хора, да се докоснат до историята. Затова и с изложението са ангажирани ученици, членове на организацията от няколко града на страната. Те ще очакват посетители и утре, когато е кулминацията на националното честване на Шипченската епопея.

Повече за своеобразния музей на открито можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!