ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Висши представители на двете корейски държави преговарят в погранично село

| обновено на 22.08.15 в 12:45

В село Панминчжон, на границата между двете Кореи започна извънредна среща между представители на Южна и Северна Корея във формат "две плюс две", съобщи южнокорейското правителство, цитирано от ТАСС.

Целта на срещата е уреждане на кризата, заради която Корейският полуостров се оказа на ръба на война. От Южна Корея участват съветник на президента по въпросите на националната сигурност и министърът на националното обединение Хон Йон-пю. Северна Корея е представлявана от висш чиновник по южнокорейските въпроси и директора на политическото ръководство на Корейската народна армия.

В 8.30 ч. по Гринуич (11.30 ч. бълг. време) изтече ултиматумът, който Северна Корея даде на Южна, да демонтира разположените на границата високоговорители и да прекрати излъчването на пропаганда.

Севернокорейските условия не бяха изпълнени от Сеул. Южнокорейското министерство на националната отбрана заяви, че ще продължи радиоизлъчването въпреки тези преговори. Предложението за преговори е било направено от Северна Корея вчера, а Сеул е отвърнал днес.Напрежението на Корейския полуостров рязко се засили, след като в четвъртък двете страни размениха артилерийски огън. След отправената заплаха за военни действия от страна на Пхенян, Сеул евакуира около 4 000 души от граничните райони. Започна и облитането им от американски и южнокорейски самолети.

Съединените щати ще защитят своя близък съюзник Южна Корея. Това е заявил в телефонен разговор с южнокорейски колега председателят на американския Комитет на началник-щабовете Мартин Демпси. Разговорът се е  състоял преди изтичането на дадения от Пхенян ултиматум Сеул да спре пропадандата с високоговорители през границата. В изявление от Пентагона посочват, че  страните са се договорили в следващите дни да наблюдават внимателно действията на Северна Корея и ще продължат да работят в тясно сътрудничество, за да попречат на по-нататъшни провокации от нейна страна и за намаляване на напрежението.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!