ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Искат оставката на шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова поиска шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов да бъде освободен от поста. Искането е внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС) от главния прокурор.

Повод за искането на спецапелативния прокурор Даниела Попова е постановлението от 17 юли тази година, с което Костов, който е известен и с работата си по мегаделото "Октопод", е отложил изпълнението на наказанието "лишаване от свобода" на Росен Петров, по прякор Животното. Така вместо в затвора още през февруари, Петров беше забелязан в началото на месеца в червената агитка, нахлула в Зоналния съвет на БСФС на националния стадион "Васил Левски", заедно с новия собственик на ЦСКА Гриша Ганчев, а малко по късно беше арестуван на почивка в Несебър. 

Преди това адвокатите му предоставили на Светлозар Костов медицинска документация за тежки здравословни проблеми и предстояща хоспитализация.

Извършената проверка, назначена от Даниела Попова, е установила допуснати сериозни нарушения от страна на Костов. Тя вече внесе искане за неговото уволнение, което обаче все още не е разглеждано от ВСС, който в момента е във ваканция.

Докато съдебните кадровици решат да уволнят или не прокурора по делото срещу Алексей Петров, Попова иска той да бъде отстранен от длъжност. 

Очаква се ВСС да разгледа искането през септември. Светлозар Костов има вече три дисциплинарни производства. Две са по искане на главния прокурор, а третото по предложение на съдебните кадровици. Нито едно от тях все още не е финализирано.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!