ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Още части от Античния стадион на Филипопол стават достъпни за посетители скоро

Снимка: БГНЕС

Реставрирани и напълно запазени части от Античния стадион на Филипопол ще бъдат достъпни за посетители до няколко месеца. Това става възможно след като Община Пловдив подписа меморандум за сътрудничество с австрийските собственици на сграда на централната пешеходна улица, под която са открити уникалните находки. При реконструкцията на имота те са вложили средства и в проучванията и експонирането,  както на останките от античността, така и на  тези от периода на Възраждането.

На повече от 6 метра под настоящото ниво на улицата посетителите на сградата ще могат да видят част от 7 реда от седалките на античния стадион , както и пространството около тях, обясни  архитект Радка Стефанова, работила по възстановяването на сградата заедно с археолози и експерни от Института за паметниците на културата

Конструкцията на седалките, която е от каменни блокове е  изключително интересна, те са номерирани. Римското строителство е първото сглобяемо строителство в света. Подобно сглобяемо строителство е била и конструкцията на нашия римски стадион. Нашият римски стадион е бил за 30 000 човека, когато този в Делфи е бил за 7 500. Ние поискахме да покажем от едната страна абсолютно завършен вид с лъвските лапи, които са маркирали пътеката. Използвахме част от стъпалата, които са там синсуито, тоест те са на точното си място. Една част от стъпалата ги направихме с бетон, за да покажем как са продължавали нагоре, защото е важно  да се види как са изглеждали  в по голям мащаб. Имаме сводове, които са от Възраждането, които са тухлени сводове. Вижда се как тези сводове стъпват върху другата конструкция, която е античната конструкция.

Собствениците на сградата я  отдават под наем на голяма фирма за облекла. С подписването на меморандума за сътрудничество с Община Пловдив започват преговори за това по какъв начин ще става достъпът на посетителите до археологическите находки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!