ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдът реши:

Обвиненият за кражба на автомобил, който възмути Борисов, е вън от ареста

Заради лошо качество записът на кражбата не доказва кой я е извършил

| обновено на 27.08.15 в 12:00
Ярослав Димитров
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд пусна от ареста автокрадеца Ярослав Димитров, с прякор Яро. Той стана известен с това, че докато е под домашен арест открадна кола, а казусът предизвика гневната реакция на премиера Бойко Борисов.

Сега съдът не наложи на Димитров каквато и да е мярка за неотклонение заради недостатъчна надеждност на видиозаписа, предоставен от собственика на откраднатия автомобил. Според тричленния съдебен състав, част от който бяха съдиите Вера Чочкова и Иван Коев, записът  е с толкова лошо качество, че не може да се твърди, че на него е именно Яро. Съдия  Коев се позова на две експертизи на записа от камери, направени от СДВР и Института по криминалистика и криминология, според които не може  да се даде категоричен отговор, че именно Ярослав Димитров е човекът, записан от камерите. Експертите от Института по криминология откриват сходство в брадичката и овала на лицето между човека от записа и Яро, но заради колоните в гаража, шапката на главата на мъжа и тъмнината, не можело да са сигурни на сто процента. Оказа се обаче, че именно по този запис, Димитров е бил разпознат от петима полицаи. Съдът обаче отказа да кредитира техните показания.

Ако няма друго основание за задържането му, Яро трябва всеки момент на напусне ареста, защото решението на градските съдии е окончателно и отменя задържането под стража, наложено му от СРС миналата седмица.

Кримибиографията на Димитров нашумя миналата седмица, след като Бойко Борисов потърси сметка от правосъдното министерство как осъждан у нас и разследван в чужбина човек, докато е под домашен арест, краде коли. Той се позова на възмущението в социалните мрежи, след като собственикът на откраднатия автомобил Делян Лилов  публукува видио от кражбата от подземния си гараж в кв. "Манастирски ливади". Стана ясно, че Димитров има 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта. Срещу него и има три европейски заповеди за арест от Италия и Словения, поради което той е бил и под домашен арест. Ярослав Димитров, който първо беше поискал да излезе от ареста, после се беше отказал, днес – в съдебна зала, отново поиска да излезе на свобода, което и съдът постанови.

Съдът пуска автокрадците заради остарели текстове в закона, коментира премиерът Бойко Борисов и призова депутатите бързо да решат този проблем:

Докато не се поправи в закона, това е в парламента, аз мога по този тема да се изкажа, че е толериране на крадците. Не се ли промени формулировката прощавайте, от протиоотнемане, да стане кражба, каквото си е, защото аз съм залавял маса крадци в кариерата си, които са ми казвали – влязох, защото валеше дъжд и да не ме намокри. Ний го заляваме как краде кола, ами ми казва влязох вътре, аз не я крада, аз съм я отнел временно да се повозя и я връщам. Защо е направено така преди 20 години? Не е ли да се толерира този вид кражби. И затова в парламентът това трябва да си го поставим като изключителна задача и да го променим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!