ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Детска градина в Габрово е първата обществена "пасивна къща" у нас

Снимка: архив

В Габрово врати отваря нова детска градина, която е първата обществена сграда у нас, изградена по стандарта "пасивна къща“. Строителството й започна още през 2013 година, но въвеждането и в експлоатация се забави, заради некачествено изпълнение.

След дългото забавяне пасивната къща, чието потребление на енергия е близко до нулевото, ще приеме 3 групи или 75 деца – толкова е капацитетът на целодневната детска градина "Слънце“ в квартал "Лъката". Първият публичен проект у нас за пасивна къща, финансиран от Министерството на труда и социалната политика със заем от Световната банка, зацикли заради некачествени строително-монтажни работи от страна на фирмата-изпълнител, избрана след провеждането на обществена поръчка въз основа на критерия „най-ниска цена“. Наложи се Община Габрово да търси правата си по съдебен път, а довършването на сградата да стане за сметка на общинския бюджет. Сега дефектите са отстранени, гарантира заместник-кметът арх. Николай Миразчиев:

Сградата имаше немалко проблеми по отношение на превеждането й във вид, в който трябва да даде своите гаранции като сграда. Фирмите, които са наети да изпълнят този ремонт, отговарят за качеството на ремонта и за гаранционните срокове

Габрово е първият град у нас, в който е изградена обществена "пасивна къща", и в това няма нищо случайно – именно тукашните жители се славят с това, че са въвели модел за енергийна ефективност, като режели опашките на котките, за да излизат по-бързо и да не изстива стаята.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!