ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Кметът на Кочериново заплаши "Кюстендилска вода" с протести

Снимка: БГНЕС

Kметът на Кочериново Иван Минков заплаши оператора "Кюстендилска вода" с граждански протести на 9 септември заради режима на водата в селата. Според Минков непрекъснато постъпват сигнали заради липса на вода по над 12 часа в денонощие.

Водоподаването е абсолютно произволно, като често няма вода повече от 12 часа на денонощие. Пускането на питейна вода става по напълно случаен принцип, без информация кога и за колко време. Причината за тежката ситуация в Кочериново, а и в други общини на областта, е неритмичното водоподаване, настъпило вследствие на продължителното засушаване и високите температури през август и началото на септември, довели до рязко намаляване на подадените водни дебити, особено от открити речни водохващания, какъвто е случаят с Кочериново, казаха от "Кюстендилска вода". Според тях обаче в правомощията и задължение на кмета на съответната община е да обяви режим за питейната вода - така, както са го направили вече кметовете на Кюстендил и на Рила.

Критично е положението с водоподаването в много населени места на територията, която се обслужва от дружеството, коментират от "Кюстендилска вода".

В района на така нареченото "Рилско корито" обаче се коментира, че вода има достатъчно, но тя се насочва към каналите за турбините на частните ВЕЦ в планината. От "Кюстендилска вода" отричат това да се прави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!