ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Център за подкрепа на деца, преживели насилие, отвори врати в Монтана

В Монтана беше открит първият в страната център за подкрепа на деца, преживели насилие. Инициатор за създаването му е УНИЦЕФ, а финансирането е осигурено след дарителска кампания, в която са участвали 23 хиляди дарители от цялата страна.

Центърът разширява спектъра от предоставяните от община Монтана социални услуги и ще осигурява здравни и правни консултации, както и дейности по настаняване на деца - жертви на насилие в подходяща среда. Институцията, наречена „Зона Закрила“, ще оказва помощ и на семействата на такива деца. Милена Харизанова - програмен директор в УНИЦЕФ, заяви:

Знаете какво означава насилието над деца, какви са последствията над едно дете, не само краткосрочни, по отношение на неговото психическо и физическо здраве, но и за неговото дългосрочно развитие. За съжаление, често насилието се възпроизвежда и поражда един порочен кръг.  В "Зона закрила" ние се опитваме да направим това - да спрем порочния кръг на насилието, да помогнем на децата, които са преживели насилие, не само в момента след кризата, а да помогнем всяко едно дете да преодолее насилието, да стане един пълноценен гражданин, да може от тук нататък, той самият да не упражнява насилие.

Още два пилотни центъра за застъпничество и закрила ще бъдат открити до края на годината в София и Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!