ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата повдигна нови обвинения за злоупотеби срещу ген. Шивиков

Ген. Димитър Шивиков
Снимка: БГНЕС
Военно-окръжната прокуратура в София повдигна нови девет обвинения на бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков  за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

На 20 април Военно-окръжната прокуратура обвини генерала, че неправомерно е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си в София. Заради обвинението Шивиков остана без достъп до класифицирана информация и подаде рапорт за напускане, а военният министър силно разкритикува прокуратурата. Разследвайки ремонта на дома на генерала, военните прокурори събрали доказателства за други неправомерни действия, сред тях присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. През 2010-а година, докато Шивиков командва силите ни в ISAF, българският контингент в Афганистан получава безвъзмездна помощ от местното население във вид на одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи. Той, обаче разпорежда част от даренията с военен полет да бъдат изпратени в България.

Прокуратурата обвинява Шивиков в системна злоупотреба със служебно положение на началник-подчинен и изброява случаи на изпратени с устни разпореждания военнослужещи да охраняват военна техника на тържество от местно значение на мотописта в село Васил Левски, да ремонтират карловския ловен парк, даже да монтират седалки на футболното игрище и да подпомагат дейности, свързани с откриването на ловния сезон за едър дивеч. Новите обвинения са били повдигнати в понеделник, малко по-малко от месец след като Димитър Шивиков обяви, че влиза в надпреварата за кмет на Карлово като независим кандидат.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!