ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цветозар Томов: Кампаниите за изборите и референдума няма да са равностойни

Снимка: БГНЕС

До края на деня в ЦИК трябва да се регистрират инициативните комитети, които ще участват в информационната кампания, свързана с референдума.

Интересът в последните дни се засилва. Вече има регистрирани четири инициативни комитета и над 20 партии, каза в интервю за предаването „Преди всички“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Днес изтича и срокът, в който медиите трябва да обявят на интернет страниците си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на информационно-разяснителната кампания за референдума и тарифите си.

Цветозар Томов се опасява, че кампаниите за местния вот и за референдума няма да са равностойни:

Досега, като че ли партиите проявяват по-силен интерес към местните си кампании. Дали и доколко ще бъде така през следващия месец, ми е трудно да преценя. Двата сюжета са доста различни. Обстоятелството, че националният референдум се провежда заедно с местните избори, в една или друга степен ще повлияе на кампанията, но в каква, ще разберем след 25-и октомври.

Тезата „за“ електронното гласуване надделява при партиите и инициативните комитети, обясни говорителят на ЦИК.

Той коментира и решението отпреди няколко дни жребият с номерата на партиите за цялата страна да се тегли в ЦИК, което беше разкритикувано от някои партии: 

ЦИК не взе с единодушие това решение, имаше различни тези при обсъждането. Надделя тази, че с централизирания жребий ще подпомогнем ориентацията на избирателите по места и опасенията от техническо объркване на избирателите, ако номерата на регистрираните партии и коалиции са различни на различните места. Миналата година имаше доста грешки в резултат на техническо объркване на избирателите. 

По това решение са постъпили няколко жалби, които днес от ЦИК ще изпратят до Върховния административен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!