ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Саша Безуханова: Трябва изцяло нов формат за изборния процес

Наръчник за изборна реформа представя днес Гражданската платформа за дебати и общо действие: Наръчникът, който създадохме с колективните усилия на повече от 50 души, които работиха в последните шест месеца, има за цел да информира.  Това каза в "Преди..

публикувано на 04.11.15 в 10:01

Коларова: Убедителният резултат на референдума ще блокира сценариите за опорочаване на електронното гласуване

Целта на хакерските атаки срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР беше да се всее хаос и да се отклони вниманието на хората, да се създаде усещане за несигурност. Това каза в предаването „Преди всички“ Румяна Коларова – секретар на президента по..

публикувано на 02.11.15 в 10:32

ЦИК: На референдума с "да" са гласували 1 883 411 души

1 883 411 българи са пожелали да има електронно гласуване. Това обяви на нарочна пресконференция за обявяване на резултатите от референдума председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева . Действителните бюлетини с..

публикувано на 30.10.15 в 14:54

ЦИК: 53,6 на сто е била избирателната активност на първия тур на местните избори

Избирателната активност от първия тур на местните избори е била 53,6 на сто, обяви Централната избирателна комисия. Гласувалите на националния референдум са 39,67 на сто от избирателите. Електронното гласуване са подкрепили 69,49 на сто, а против са били..

публикувано на 29.10.15 в 10:00

Доц. Камен Спасов: Всички искат електронното гласуване и то ще се случи

Атаката на сайтовете на ЦИК, общинските избирателни комисии, ГРАО и МВР не постигна целта си. Нямаше отклоняване и изкривяване на изборния резултат. Това каза в предаването "Преди всички"  доц. Камен Спасов  от БАН, който е и бивш заместник-министър на..

публикувано на 28.10.15 в 08:30

Доц. А. Христова: Видяхме твърде много пробойни по време на изборите

Kогато човек е изправен пред две алтернативи, които взаимно се отричат, от една страна, да изброяваш нещо и да смяташ, че то е положително, като например да има електронно гласуване.  Или от другата страна – да виждаш референдум, който не може да..

публикувано на 27.10.15 в 13:48

Почти 27 хил. души са гласувалите българи в чужбина на референдума

Общият брой на гласувалите българи в чужбина е 26 939 души, съобщават на сайта си от Министерството на външните работи.  Българските граждани гласуваха на националния референдум в 294 избирателни секции в общо 45 държави. Предстои получаването на..

публикувано на 26.10.15 в 19:35

Българите в Италия и Малта подкрепиха електронното гласуване

Българите в Италия и Малта подкрепиха електронното гласуване на референдума. На Апенините гласуваха общо 513 наши сънародници. Те направиха това в девет секции, две от които в Милано, по една в Рим, Кастеламаре ди Стабия, Неапол, Сиена, Римини,..

публикувано на 26.10.15 в 16:15

Ива Таралежкова: Резултатите от референдума са много голям успех

За резултатите от референдума, всъщност това е много голям успех, над 30% от хората са дали гласа си по въпрос, който не е свързан с избори. В нашия сайт zareferendum.bg до вчера бяха гласували 2100 души, от които по първия въпрос..

публикувано на 26.10.15 в 11:09

Велизар Енчев: Изборите в София са опорочени

По същество референдумът не успя, заяви председателят на ПП "Движение за радикална промяна "Българската пролет" Велизар Енчев , според който местните избори са били "опорочени“. Днес ЦИК излезе с решение, което по същество легитимира погазването..

публикувано на 26.10.15 в 10:44

Иво Мирчев: Общата подкрепа за електронното гласуване е по-голяма и от най-голямата подкрепа за партия в НС

Референдумът беше възприеман като нещо второстепенно, каза в „Преди всички“ Иво Мирчев от инициативния комитет „Гласувай без граници“: Това, което в ЦИК направиха хора, които разбират много добре от работата си и са дългогодишни..

публикувано на 26.10.15 в 10:39

88 процента от гласувалите на местния вот са гласували и на референдума

Практически, всички, които са гласували на референдума, са гласували и на местния вот. 98% от гласувалите на референдума са гласували и на местния вот, т.е. няма хора, които да са отишли да гласуват само на референдума. Той не е бил сам по себе си..

публикувано на 26.10.15 в 09:29

Междинни резултати: Над 73%, гласували на референдума, са "за" електронното гласуване

Междинните резултати от гласуването за националния референдум показват, че 73,51% от гласувалите подкрепят въвеждането на електронното гласуване, а 26,49% са гласували "против". На сайта на Централната избирателна комисия са качени и междинни резултати от..

публикувано на 26.10.15 в 08:54
Във посолството ни във Вашингтон гласуването започна

Ниска избирателна активност в САЩ за референдума

Въпреки очаквания голям интерес референдумът за дистанционното гласуване премина при сравнително ниска активност в Съединените щати. Пред Българското национално радио избиратели посочиха недостатъчно ефективната информационна кампания, докато посланикът ни..

публикувано на 26.10.15 в 08:46

М. Малеева: Постигнатият резултат на референдума е само първата крачка към електронното гласуване

71% от хората за гласували "за" електронно гласуване на референдума. Направихме първата стъпка, а сега ни остава още една много голяма – парламентът да приеме електронното гласуване. Това коментира  Мануела Малеева  от "Гласуване без граница“ на..

публикувано на 26.10.15 в 07:52
Избирателната секция в Брамптън е в българската източноправославна църква „Св. Димитър“

Изборният ден в повечето секции в Канада приключи

Изборният ден в пет от общо седемте секции в Канада, в които българските граждани имаха възможност да дадат своя глас в националния референдум за електронно гласуване, приключи в 19:00 часа местно време или 1:00 часа сутринта българско време. Гласуването..

публикувано на 26.10.15 в 02:10
Избирателната секция в Брамптън е в българската източноправославна църква „Св. Димитър“

Гласуването в Канада за референдума продължава

При добра организация и в този час продължава изборният ден в Канада. Българските граждани гласуват в референдума в 7 секции – четири, които се следят пряко от Генералното консулство в Торонто, и три – от посолството ни в Отава. Изборният..

публикувано на 25.10.15 в 21:52

Юрий Асланов: Резултатите от местния вот и референдума показаха победа на статуквото

Резултатите от изборите и референдума демонстрираха победа на статуквото. Управляващото мнозинство получи потвърждение, че е стабилно. Това заяви пред “Хоризонт” социологът Юрий Асланов : В сравнение с 5 октомври миналата година нямаме..

публикувано на 25.10.15 в 21:37
Елена Поптодорова

Посланик Поптодорова коментира слабата активност за референдума в САЩ

В Съединените щати гласуването за референдума протича при слаба активност. Според избиратели причина за това е неефективната информационна кампания. В интервю за БНР посланикът ни Елена Поптодорова отговори на обвиненията. За този..

публикувано на 25.10.15 в 20:26

Йотова: Референдумът се провали

Евродепутатът  Илияна Йотова  коментира при влизането в НДК, че на практика процедурата по провеждането на референдума се е провалила. По думите ѝ, сривът на сървърите на Централната избирателна комисия не е случаен: Определено референдумът се провали и..

публикувано на 25.10.15 в 19:46