ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ЦИК е регистрирала 78 партии и 3 коалиции за изборите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) е регистрирала 78 партии и три коалиции за участие в местните избори, а за три партии е постановила отказ за регистрация. Това каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

13 партии са регистрирани при неприключила процедура за проверка на подписката на избирателите, които подкрепят регистрацията. Срокът на ГРАО да направи проверка е до 12 септември. Ако се установи, че подписката не отговаря на изискванията на закона, т.е. няма необходимите 2500 избиратели, които да подкрепят регистрацията, тя ще бъде заличена.

За националния референдум към момента са подали заявления за регистрация за участие в информационно-разяснителната кампания 10 партии. За 6 от тях ЦИК има решение. Говорителят Александър Aндреев каза, че за гласуване за референдума ЦИК е определила в 40 държави 307 места, броят на секциите ще бъде определен допълнително. Към момента са подадени на страницата на ЦИК общо 344 заявления, най-много от САЩ, където към момента има подадени 107 заявления.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!