ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Смилова: Партиите са пасивни и не проявяват интерес да агитират "за" или "против" електронния вот

Снимка: БГНЕС

От днес до 14 септември Централната избирателна комисия (ЦИК) приема документи за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции за участие в информационно-разяснителната кампания за референдума. Въпросът е да има ли или не електронно гласуване. Успоредно с това до 9 септември продължава регистрацията за участие в местните избори.

Изборите и референдумът са насрочени за 25 октомври.

В интервю за предаването "Преди всички" политологът Ружа Смилова коментира сформираните двата инициативни комитета, които вече събират нужните им подписи за регистрация, и поясни, че партиите са пасивни и не проявяват интерес да агитират "за" или "против" електронния вот:

Политиците или партиите нямат интерес към водене на активна кампания в подкрепа или пък против електронното гласуване, което не е изненадващо предвид орязването на два от въпросите, поставени от президента за разглеждане на референдум. Интересът е по-скоро насочен към местните избори в по-голяма степен, доколкото здравето и стабилността на управлението зависят от резултатите на местния вот. 

Според Смилова активността на изборите ще бъде висока, а тежестта на всеки глас много по-голяма, особено когато избирателните райони са по-малки:

Гражданите виждат смисъл в това да участват в избора на местни органи на властта, тъй като влиянието върху техния живот е пряко. Друг е въпросът доколко тази относително висока активност ще се прелее в гласуването на референдума.

Смилова поясни, че една от възможните причини активността да "не се прелее" би бил отказът на големите партии да агитират:

Това би могло да обясни защо твърдите електорати не биха проявили голям интерес към участие в референдума. Много по-голяма участие можеше да се очаква при поставяне на трите въпроса. Много по-голям потенциал имаха другите два въпроса за задължителното гласуване и мажоритарния елемент.

Електронното гласуване има по-голямо значение от гледна точка на включването на гражданите в управлението, защото това е пътят за навлизането на гражданите в различни инициативи на местно и национално ниво и би било голяма грешка те да не се възползват от тази грешка да го въведат чрез властта си на този референдум
, допълни още политологът.

Ружа Смилова обясни още, че новите технологии са една от възможните разделителни линии, но не виждам една кой знае колко тревожна тенденция, нито пък манипулативност – естествено е да бъдат използвани страховете или копнежите на различни групи от обществото в прокарването на една или друга политическа теза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!