ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Първан Симеонов: Скучната кампания може да се окаже мъртво вълнение

Снимка: БГНЕС

Политологът Първан Симеонов направи анализ на предизборната ситуация у нас в предаването "Преди всички":
 

Живеем в скучни политически времена, на фона на онова, което имахме преди две и повече години - протестите. Това усещане понякога прилича на стабилност, понякога дори прилича на нормалност.

Референдумът вече пада жертва. Всеки референдум, добър или лош, е възможност за гражданско образование. Но кампанията ще бъде мъртво вълнение. Отгоре може да изглежда вяло, безлично, но залогът е много голям.

Избирателите все повече липсват през годините. Намалява активността.

Тези избори ще бъдат една идея по-сложни.

Липсва политико-икономически конгломерат, който да стои срещу правителството. Няма ярък обществен антагонизъм. В управлението са въвлечени всички. Те се въртят около една личност - личността на премиера.

По повод изненадващата подкрепа на "Атака" за конституционните промени, Симеонов коментира: Все повече нашата политика, заради специфичния политически стил на премиера Борисов, изглежда като негов образ и подобие. Но едва ли личностните фактори са били  на първо място. Партиите живеят със съзнанието, че парламентарните избори дебнат зад ъгъла и всяка една от тях трябва изгодно да се позиционира на старта.

За проблема с "горещите точки" за регистрация и настаняване на бежанци Симеонов каза: Борисов се държа като човек, който не се намира в най-добрата си политическа кондиция. Очевидно замазва гаф.

Интервюто на Силвия Великова с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!