ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

50 млн. лева ще струва зимното почистване на пътната мрежа

Снимка: БГНЕС

Зимното почистване на републиканската пътна мрежа ще струва 50 милиона лева на Агенция "Пътна инфраструктура". Дори да има надхвърляне на този бюджет, Пътната агенция ще осигури допълнителни средства.

Общо 28 специализирани фирми ще почистват 20 хиляди километра републикански пътища, обясни председателят на Агенцията Лазар Лазаров:

Всички фирми имат възможност и са готови да поемат частично опесъчаване, ако някъде падне, разбира се, и по-дебел сняг, да бъде отстранен, но така или иначе, гледайки прогнозите, това не го очакваме, освен в най-високите точки на страната.

Традиционно зимната поддръжка на пътищата започва след 1 ноември. Всеки областен център има фирма, която се грижи за поддържането на пътната обстановка. До започване на зимното почистване всички пътища, които в момента се ремонтират, ще бъдат отворени:

Накрая сме на голяма част от ремонтите. Там, където има възможност, предполагам, че до следващата седмица ремонтите ще приключат. Очакваме и по-хубаво време, така че нямаме притеснения в това отношение.

Подготовка се прави в цялата страна, независимо в какъв регион се намира участъкът. Най-трудни са планинските райони и то основно в Родопите и Стара планина:

Там основно имаме най-големи проблеми и по отношение на Кресненското дефиле, свличания на скални и земни маси. Правим подготовки в равнините терени да бъдат поставени тези снегозащитни съоръжения, които да ограничат снегонавяванията по пътното платно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!