ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Скулпторът Величко Минеков се среща с пловдивчани

Среща разговор със скулптора Величко Минеков ще се състои в Културен център – "Тракарт" от 18 часа довечера. Минеков е сред най-известните български скулптори от 60-те и 70-те години на миналия век. 

Той е роден в пазарджишкото село Мало Конаре. Създава силни женски тела – обли, масивни, с опростени форми и отчетливо чувство за обем. 

Негови по-известни монументални паметници са фигурата „София“ в Ротондата пред Централна гара в София, паметникът на Съединението в Пловдив, фигурата на Владимир Димитров-Майстора пред сградата на СБХ на “Шипка”№6, скулптурите на площада пред театъра в Пазарджик, сред които такива като „Жажда“ и „Нестинарка“, мемориалът „Хан Аспарух“ в Добрич, фигурите „Театър“, „Музика“, „Плодородие“, „Ръченица“ в Габрово.

Величко Минеков завършва Скулптура (1954) във ВИИИ “Николай Павлович” /НХА/, София при проф. Любомир Далчев. Негови преподаватели са също проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков.

В продължение на 20 години /1964-1984/ е преподавател в Художествената академия и неин ректор /1976-1983/. Професор е по монументално-декоративна скулптура.

Величко Минеков участва в Първото световно биенале в Париж (1959), а през 1968 г. – в биеналето на съвременното изкуство във Венеция. Негови произведения пътуват за експозиции в Москва (1957, 1959, 1969), Будапеща (1964), Букурещ (1964), Атина, Прага, Истанбул.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!