ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Родители – наблюдатели могат да присъстват в училищата по време на матуритe

През миналата учебна година от училище са отпаднали над 3000 ученици

| обновено на 02.10.15 в 14:44
Ваня Кастрева
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Близо 3300 са отпадналите от училище ученици през миналата учебна година, съобщи на семинар в Бургас заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Най-много ученици са отпаднали в Сливен 357, а най.малко в Смолян 11.

През последните години се запазва тенденцията за намаляване броя на отпадащите деца от образователната система, като преди около десет години от училище отпадаха близо 20 000 деца годишно. По думите на Кастрева, това се дължи освен на по-малките випуски и на активната политика за обхвата на децата, както и на въвеждането на делегираните бюджети. 

Следващата учебна година ще има нови учебници за първи и пети клас, съобщи още заместник-министърът на образованието.

По трима родители вече ще присъстват като наблюдатели в училищата по време на провеждането на матурите, допълни още Ваня Кастрева. 

Родителите няма да влизат в изпитните зали те ще наблюдават работата на училищната комисия и на квесторите, както и размножаването на изпитните работи. Родителите наблюдатели ще бъдат номинирани от училищните настоятелства, а в учебните заведения, в които няма такива, ще бъдат избирани от другите родители. Ако са повече от трима, Педагогическият съвет ще избира до трима на случаен принцип.

Изготвен е и строг регламент за това кога се анулират писмените работи на зрелостниците при опити за преписване, нарушаване на реда в стаята или ползване на мобилен телефон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!